perlukah kita menjadi BLOGGER talam dua muka?

jawapannya tak perlu.

aii selalu perhatikan ada blogger yg bersikap annoyink sebegini. memang nak kena panggggg!

contohnya camni.

blogger A gaduh dengan blogger B. sebabnya blogger A copy-paste entri blogger B dan blogger B mengamuk. masing-masing buat entri hentam-menghentam.

then datanglah si PENGOMEN ni ha konon-konon nak sokong kenyataan mana-mana pihak.

kat entri blogger A tulis *a'ah tak patutlah si B tu buat camtu kat you memang kurang ajar gila-gila babun dasar tak sedar diri ape ingat entri die bagus sangat ke sampai mengamuk macam tu. kalau ye pun kita salah janganlah buat entri memalukan kita bagilah tunjuk ajar dah nama pun newbie kan*

oke fine. die dah komen camtu maknanya dia disebelah pihak blogger A. tup tup tengok dia komen kat entri blogger B pulak.

*biasalah tu si A baru nak berjinak-jinak dalam dunia belog. jenis otak yg takde idea kan tapi ada hati nak tulis belog jugak. yes you patut hentam die macamni biar dia sedar sikit cara yg die buat tu memang salah. i sokong you*

so perlu ke semua tu? kat entri si B hentam si A tapi kat entri si A hentam si B pulak. what the hell. kalau korang perhatikan ramai blogger yg bersikap camni oke? dan orang camni sangatlah kejiiiii mat mat ah. macam takde pendirian je. so stupid huh. niat nak tunjuk baik kat semua orang tapi diri sendiri dah macam lalang. ohhhhh sangat #$%^&**$ *mencarut sopan.

so janganlah nak melaga-lagakan orang. baik korang memerhati je dari memanaskan sesuatu isu. okelah assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh *insaf sekejap.


salam sayang,

126 FAHRIN AHMAD:

uNIqIKA said...

sy penah buat mcm ni ke?
oh, tidak! ngee~
dlm dunia realiti lg sakit hati ngan org cenggini. huuhu

LORD ZARA 札拉 said...

pijak je orang camtu~

sigh~~

uNIqIKA said...

eh, fes la...
hepi2...

nanie ;) said...

smack down je org cm2..hehe

FarhanaDr said...

Ouhhhhh... Tak elok tu cik adik manis lolly.. Tak elok tak elok.. No good.. Lebih baik jadi budak yg duduk senyap2 dan baik2.. Heehee.. :)

pameklampard said...

ish3..sungguh xpatut sgt2 la sape yg wat cmtu tuh..

mie said...

itu la...
gue de jupe juga....
biasa la tu, kehidupan lalang...
bila ditiup angin...
begitu la....
hahahahaaa

.::WaNiE::. said...

rasa2 mcm xpenah..kalau dah pilih side, i stick to one side..eh baru satu kes je sy berpihak kat satu pihak, selalunya kalau blogger bergaduh saya tak campur hahah..xkoser

but maybe jugak kadang2 kan ada blogger tulis entry menghentam tak bagitau siapa..might be dia komen tanpa menyedari entry tu utk si A, dan dia pun tak tau entry si A itu adalah si B.

mungkin.

apapun kalau ada entry hentam menghentam ni kalau baca jek lagi elok hihihi

maisyara Pot! Pot! said...

buat chop slam smbil mkn kueh talam pun sodap ni. hahaha..

encik tikus said...

Hai,insaf sekejap je ? haha :D

kembatolo™ said...

kalo bukan talam tape kan?pinggan ke..mangkuk ke..haha

a.z.n.e.e said...

itula donia blogging ni mencabar.. walau x sua muka,, tp kepercayaan perlu ada kan?? jgn igt x pernah jumpa, boleh bg statement TLDM (talam dua muka)!!! mcmni.. huhuhu,,,

Ery Farieha said...

haha
sokong kak wanie
tak kuasa nak sokong mane2 pihak blogger bergaduh ni

Ampuan Awang said...

uih, takkan insaf sekejap saja cik lolly ;]

'copy paste entri'? entri tu sendiri tulis ka? kalau bukan baik tak payah nak laungkan.

cerita pasal 'copy paste' tiba2 aku teringat dengan hamba Allah yang kata aku curi postingan orang lain tak bagi kredit kekunun. ceh, takkan aku nak bagi kredit dengan diri aku sendiri? kan... kan... kan..

cikgadis konfiuss said...

haha setakat ni x jumpa lagi kes kes mcm ni

(n_n)

bH said...

macam pernah dengar je kes ni..huk huk huk

::cdot the dot:: said...

bg aku link budak2 sengal tuh..nak jugak aku meratap kat blog dorang...

Nurain Hasan said...

memang tak patot..
baik jadi silent-reader je..
hehe..

*1st time komen.selama ni silent-reader je kt page kamu.
:)

deus X machina said...

tenkiu ustazah lollypoppop

suamihanyisterizuki said...

ummm,

payah gak nk kate ape kan..itu terpulang pada diri sendirik laa... mungkin dua dua tuh blogger terkenal kot, so nak tarik perhatian la tuh..

ntah cik lolly, yang pasti minta jauh dari semua tuh...ameen...

Azrul Hisham said...

jenis lalang macam tu kena bagi tazkirah 24jam..hehe

Mat Gebu said...

Nasib baik pak tua belum pernah kena lagi kes2 mcm ni, kalau adaaa..sah2..kena rebus.

Epul Azimi said...

semoleknya minta kebenaran owner blog seblom copy paste dan si owner jgnlah cepat meleting kalau dier copy paste entry kamu kerena itu bermakna entry kamu sgt bgus sbb tu mereka nk copy paste,btol kan?......hehehe

sape2 nk copy paste komen aku ni silakan,epul tak kisah.........hehehehe

Jard The Great said...

erk! aku da jarang komen blog org.. so konfem bukan aku la.. ehehee

alinac lover said...

hehe~copy paste tuh salah ke yer??

sebelas said...

agaknya A dan B cumil kot..so PENGOMEN nak tackle A dan B ler...
so dia kena ler jadi lalang pasal nak tackle punya pasal..ye dak?

sekian


ps: kambeng biru takde kat belog saya erk..hohoho


http://nomborsebelas.blogspot.com/

Ervina Razali said...

xsukenye lau org tu cmtuh..
tampo0 laju laju je..
jd la diri sendiri..
itu lagi baik...

BeaN MorENo said...

MENYAMPAH AI DENGAN ORANG YANG MACAM ITEW...(ADA MACAM GEDIK TAK?)

joegrimjow said...

ade ek?
sape2?

Fazreen said...

hoho..ni la yg dimaksudkan blogger lalang..ek.. show respect to others..konfem aman dunia blogging ni..

noor afzan said...

hmm..
kalau nak jadi baikpun, x perlu kutuk A pada si B dan dalam masa sama kutuk B pada si A..

"lalang oh lalang kenapa ko tinggi sangat..
macam mana aku tak tinggi kerbau tak makan aku.."
serius teringat lagu ni bila cakap apsal lalang.

syahira ariff said...

kalau dah pecah tembelang dia
tahulah si talam 2 muka tue
nk blagak baik konon
=[

♥CIK SHA♥ said...

langsong tak patot..kalau boleh tak payah la masuk campur pastu nak api2kan orang..tak baek ok..uhuk3..

KID LEARNS TO FLY™ said...

tu spesis org panggil hipokritus sal salmonella bahasa saintifiknya hipokrit..

selain dari tade idea yg bernas nak kumen,maybe die nak dirinya popular sampai xde prinsip

sebb tu gua suka honest je cakap,kalu gua bantai gua bantai kalu gua suke gua puji..ngaaaa


ekeke*

~ Ann ~ said...

ouhhhh.. ada ke?? alahai...


Tp wat if, dia tak tau c A dan B tu la yang saling berhentaman?? ahakss..

ardinihumaira said...

copy paste tu jarang.. minum kopi sokmo2 ado la dni hehe.. kalo copy, biasanya copy quote yang penting, lain2 dni ayatkan sendiri... then creditkan pada empunya quote tu..

bab tutorial.. rasanya tak jadi masalah untuk mana2 blog buat tutorial even sama je tutorial dengan blog lain... cuma ikut kreativiti sendiri. jika seorang saja buat tutorial dalam dunia ni.. yang tak reti cari cmana? bukankah bila menyebarkan ilmu tutorial tu satu amalan murni nak tolong readers blog kita yang jenis pemalas nak godek tempat lain.. ada juga pesen tengok tutorial ni tak paham tapi totorial yang tu paham.... so, tak salah untuk jenis tutorial.. (isk ni dah lari topik)



pastu kalo bab2 adu domba.. yang ni memang tak bagus. tapi kalau mengadu ado anon yang dapat dikenalpasti dok hentam ayat carut2 rasanya tak salah bila kita mengadu pada teman baik blogger kita sebagai tanda nak minta pandangan, atau pendapat. tapi bukan untuk menghentam..


apa yang pasti... komen tu mestilah secara berhemah.. elakkan dari kasi ayat sentap. ini orang cite pasal nak bertunang kita p cakap orang tu gatal nak bertunang. orang cakap makan salad kita p cakap mcam sia2 orang tu makan salad sebab bla2.. tu tak bagus.. orang cakap suka ct dia cakap tak suka ct.. tak suka senang2 takyah komen, kan.. ha.. dosa pon tarak sebab tak mengutuk ;p


yahuuu rasa macam dni post entry lak kat blog miss lolly.. miahahaha (besok paper jam 9 pagi.. ayyak)

.mek.mizah. said...

alangkan realiti hidup pon ada mcm tu, ini kan pule dlm alam maya. pe pon jgn kte join join pe si talam busuk tu sudah. hehehe~

ezany said...

tak perlu la buat camtu.. sape yg buat camtu mmg terang2an bodoh sbb tak pandai cover line..

merahitujambu said...

sy ke??bukankan??jgncmtu...uhuk..bukan kan??

MangkOk cHenTa ♂ said...

hoooo......ni ayat cik lolly copy sbijik2 ke??

arboqskii said...

lolly...dari tensen2 ngan talam 2 muka nie..baik lolly makan kuih talam...sedap woo..hehe

athirah said...

haahah... mcm2 la sekarang ni...

rObin@ayuE said...

manusia memang penuh dengan kepura-puraan..

ika honey bunny said...

haha. konon macam nak jaga ati 2-2 belah pihak la. padehal rase macam kutuk blakang pon ade.

ayue said...

ish3 . sgt kejam itu pengomen !

lassiegewdix said...

haha .
org cmgni pon de kt dunie blog ker ?
sengal lorh ~

@juera said...

klu kita x knal si blogger tu..jgn la msuk cmpur..klu bc entry ni bkn aje talam dua muka tapi LALANG..nk jd batu api kot..x pon mcm kata en. ben..nk amik kesempatan mse org tgh gado2..

Hizami Rahim said...

nak kuih talam.
;)

sinagarimba said...

memang tak patut betul la cik lolly.
Spesis ni memang ada kat mana-mana. Konon berniat baik tapi ada udang di sebalik mee.
Kena sembur racun tikus bagi spesis ni pupus cepat.
kalau talam seri muka boleh juga ngap.....
macam-macam dunia. Cik lolly yg tengah menigkat naik ni pun hati-hatilah. Kalau teknik talam 2 muka tak jalan dengan cik lolly yang garang ni, mybe dia orang buat talam 4 muka. hehehe....

haway mutasawwil said...

kerana lidah itu tidak bertulang=)

mier@merr said...

ai sokong u lah...hahahahaha....

ChiLaBaey's said...

Kalau talam dua muka tak bagus, tapi kuih talam takpe... :p

H@n$ Xy said...

i agree with u miss lolly!!heee..

Miss D said...

hoh! mengong tuh! :p

* mEsSy * said...

ap la nak jadik.. de y cm tue..

sHaFAa said...

opss ada ke kes cm nie?
xmou lah kene kat batang hdung sndri..

hakimfaridzul said...

lalang betul!

aoa lagi cik lolly!

gi la tebas lalang tuh!

agagagaga

Anne Boleyn said...

itu namanya batu api..ngahaha

et said...

uh oh.tibe2 cuak.fikir.fikir.ade tak pernah buat macam tu.rase macam takde.fuhhh.lega.^^

Fatimah Samsuddin said...

uisshhh.. hehe.. ade gk kadang2 jumpe entri tulis pasal serang blogger laen.. tp xtau tuju kat sp.. huhu

Aus MeLankoLik said...

perlu , kalau boleh galakkan si A dab si B bertumbuk sekali .

zool said...

Batu api camnilah yang akan rosakkan bangsa.. memang banyak manusia camni cik lolly.. bukan kat blog je.. nanti keje kena hadapi org2 sebegini.. benci tapi kena hadapi gak

Colourful life said...

baik jadi permerhati..duk diam2..x baik jadi batu api..klu nak bagi pandagan biar lah yang baik2..yang boleh baikan balik antara A dan B

Taiko said...

Comelnya dia.. Orang camtu patut dilempang je.

Lawat blog ni
http://kataegois.blogspot.com

MiSs TOrA said...

ahehe tora penah baca n3 gaduh3 ni lucu n yg pasti kalo tatawu pe3 tkyah masuk cmpur biarkan je nti lg le meriah lwn3 mulut kn ;p

miss hav0c said...

mmg cam harem.meg sini mana aku nak cepuk..patut duk bawah ketiak aku je cmni..

kaizen shinobi said...

orang mcm nih pown ade.... dunia2...

Maizatul Akma said...

dalam dunia memang ada macam-macam jenis manusia miss. saya sendiri dah jumpa. bukan dalam dunia maya, tapi realiti. but what goes around comes around kan. dia akan rasa apa dia dah buat. tak payah kita nak balas-balas.

well, saya pun baru dan selalu baca entry blogger otai cam miss lolly ni untuk cari ilham. hope dapat bg support cewahh.

hanie@nisya said...

daripada jadi talam dua muka, gi baik dok diam2 or juz cakap no komen. kan senang :)

ciK LyndaWawa igUana said...

waalaikumussalam.....

embun d tengah malam said...

entri kamu hampir serupa dengan aper yg i post tengahari tadi..

jgn ckp i tiru pulak tau..hehheheh

maybe kebetulan..

tak elok melagakan org..ader bagusnya jadi pendamai

"barang siapa yang mendamaikan orang bersengketa allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang di ucapkan nya sama dengan memerdekan budak"(anas r.a)

NICK IRFAN said...

cis si pengomen t batu api la... sy pnh gak tgk situasi mcm ni.. adoi.. x thu nk kata apa...

tujuhhariseminggu said...

e eh... perlu ke nak laga2 nih... !%^%&^@$%^$^*#&%&# <--- mencarut gak nih... :p

kodok hijau the ghost writer said...

kodok bukan talam dua muka.. tapi kuih talam .. tak pon keuh taik itik .. wakakaka.. so macam mana jadi penganggur la ni? mesti bestkan

White Bird said...

2, 2 perlu di pangggggkan!





:p

Huda said...

haih, tulis entry pon nak gado ka? pengomen sonok kot tgk org gadoh2. tu yg dok api2kan blogger tuh. hisk2

Clara Emily Cancer said...

manusia mmg cmtuh.
nak menarik perhatian.
pastu nak memcah belahkan orang.
busuk hati.
abaikan jela cik lolly.

;-)

claraemilycancer.blogspot.com

nmmy84 said...

so scary men!huhu

E.d.Y said...

ish..macam2 manusia ni

edda(",) said...

lolly..
dia tak tau pucuk pangkal cerita kot..

Hazzy Ishak said...

penah jugak terbaca blog2 macam tu
tak profesional gitu lah jadinya
hiks

shazika said...

x shuke org bermuka-muka

Mohd Sukur Ibrahim said...

kalau jadi pada sy..blogger A dan B tiba2 xjadi gado..cari balik blogger pengomen yg pandai2 nak api2 kan mereka..heheh..

syamimi said...

huish...mcm nie pun ada ke?

honey amour said...

org camtu nak kena senapang gajah aku sedas tu...

suri cahaya cinta said...

salam..
huhuhu..
nak sabar jelah..manusia mana blh lari dr kslipan..bg peringatan shjalah..huhuuh

buat apa nak musuh bukan dapat pahala pun.dpt dosa free adalah..

Liliyuli said...

kalau nak copy tu kena bagitau kot..eh?

khairolghani said...

ada juga jenis camni ek dalam dunia blog?saje la tu nak jadi kaki bakar..

cik EPAL said...

aku selalu jugak jumpa. tapi buat bodoh je la. malas nak layan. dekat si A kutuk B. dekat si B kutuk A.batu api.

kella said...

ya! ada terperasan jugak! tapi kenapa diorang nak macam tu kan? dia ingat org tak nampak ke dia bertalam 2 muka seperti itu? nak kata bodoh..cerdik katanya..
ngape ek! pelik sungguh! sungguh pelik! ishkk! pening pula mikirkan! hehehe

SuFy said...

setuju..x bek mcm tuh....tu lbh mngeruhkn keadaan...peace!!

~eZmALiZa~ said...

hmm..pelik2 je manusia ni..ade jugak kan..dun cilok2 la..be creative meh..
heeee... :)))))))

s h a f i q h a s h i m _____ said...

org mcm ni, biarkan je. lagi dilayan lagi teruk jadinya cik lolly

Wan Perlis said...

commentator yang berbelah bahagi..ahaha

Pusher Aries said...

xperlu,,bg pusher be urself ag bk..

nabil_potter said...

isk3..
ada jugak org cmtu yew..

aduka said...

x matang btol la ada blogger camni..
kita nk blogging mmg nk kwn ramai..
haih..
mcm2 hal..

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Lebih baik makan kuih talam. Err, adakah kuih talam?

NiZaM Limited said...

Yeayy..perlu2..
tapi perlu kat sini adalah pegi ke blog kedua2 pihak tanpa menangkan sape2..tenangkan dua2 blogger tanpa perlu jadi batu api.
situasinya same je kalo 2 org kawan baik kita gadoh2..dua2 pon rujuk kat kite..ape yg patut kita buat?
dgr masalah mereka tanpa menangkan mane2 pihak. tu sepatutnya yg lebih baek..peace with war..
ahakss..

~kuyam~ said...

hoh...ini sgt bermuka2,bkn stakat ats pagar..isk

nEo.. said...

Perlukah menjadi Pengomen 15 muka?

Anonymous said...

tak perlu kot..
tapi makin lama makin percaya, alam maya ngan alam nyata ni sama je..

p/s 1st time komen kat miss lolly ni :D

syue said...

wakakakaka. lawak kan org cmni. tkde pendirian. haha. patut benda cmni tk paya dibesarkan, sbb lambat laun terbongkar jugak perbuatan dia tu :-)

touyakaruma said...

dia sebenarnya dalam dilema kot ?

WZulhilmi said...

Mmmg orang nie nak kena tampar laju2. Kononnya dia boleh lah jadi dipandang mulia oleh kedua2 pihak. Pdahal hati bapak disgusting!

SyaNa_SaN said...

hye miss lolly,

talam dua muka nie memang manusia dalam kategori terlampau ++ over...
saya pown pernah wat entry tentang golongan2x nieyhh..

http://soundintelligent.blogspot.com/2010/05/celoteh-kehidupan-waspada-dengan.html

jenguk2xlah yer =)

SyaNa_SaN said...
This comment has been removed by the author.
Wanie-san said...

batu api...
tak pon bola2 api..hahahaha

Eciz said...

biasa la manusia ni lolly. macam2 kerenah. huhu

NISECA suka merapu

Daleela said...

Benarkah terjadi? Rajinnya kamu g check 1 entri ke 1 entri..

♥farra♥ said...

hahahaha.. bnde cmnie slalu jdik au.. tah pape..

y@n@ M!B said...

so far lom jumpa lg org cemni..
and takmo jumpa pon!!haha~

Mr feckry said...

cuba jadi diri sendiri, jangan le jadi talam dua muka

Nurul Harun said...

hehehhe. marah benar nampaknya cik noty. kekeke. senyum selalu!

lionteen said...

ade jgk yg mcm ni yek...

zac zirwan said...

kalo da mcm lalang..pe lagi..tebas je la..hee~~

♥ shiMawar ♥ said...

erm..biase le..talam dua muka tu ade di mana2..bahaya!

faradeeba said...

xpnah jumpe lg org gni
reality really hurts

isk

~Blabberina~ said...

kuih talam betul laaa

cik bunbun said...

sokong aus.
hahahahakkk XD

pak long said...

salam ...
kalau talam dua muka memang bahaya..tapi kalau kuih talam memang best...

amie said...

haihhh..

JAY said...

biasela tuh.. berlambak org cmtuh kt dunia nih~

hellioz said...

sangat lah pandai
sebab dia jadik opportunist
but i hate that typo person
gyahahhahahaha~

try me babe~

Fia Abas said...

lebih baik jd kueh talam dr talam 2 muka =P

aizuddin.com said...

nak copy boleh..asalkan diberi credit..kan senang..tak yah nak gaduh2..