HARGAI IBU BAPA selagi mereka masih ada.

mari sini aku nak dengarkan korang satu cerita. pasal budak kampung aku nak cakap kenal sangat tu taklah tapi kenallah jugak *pahamketakniwoi*

kawan aku ni anak lelaki tunggal dalam keluarga. sangat bijak dan manja dengan family lebih2 lagi dengan emaknya. nak kereta ayah belikan nak duit ayah sponsorkan. die jenis suke lepak kat ghumah jarang lepak dengan kawan2 memang good boylah orang kata. pada suatu hari die dapat sambung study kat UK. 3 bulan pertama still contact mak ayahnya maklumlah masih rindukan suasana *home sweet home* cheaaa nak dekat setahun dah jarang contact family maybe bizi study lagipun kos sara hidup kat sana kan tinggi kenalah berjimat cermat kot. tu sangkaan familynya jelah. padahal si anak dah enjoy dengan suasana negara omputeh yg penting dah pandai bermakwe-makwe dah sekarang sampai lupa asal-usul huh. family dah makin susah nak contact die nombor telefon kerap bertukar ym facebook semua dah macam eh hidup ke tak lagi akaun ni?

setahun selepas tu EMAKNYA SAKIT benda ni tak tahu nak dikhabarkan melalui ape sampailah emaknya meninggal dunia T____T masih tak tahu nak contact camane. hurm. si ayah dah mula anggap anaknya tu anak derhaka. sebulan lepas tu kawan aku ni call family dia maybe terdetik nak tanye khabar kot. bila ayahnya bagitahu *EMAK DAH TAKDE* terus dia baling telefon tak percaya. sedih kan. akibat dari itu kawan aku ni BERHENTI STUDY sampai sekarang kalau ingat je pasal benda ni dia akan menangis macam orang gila. dan yg paling kesian dia hampir TAK WARAS sekarang suka cakap sorang2. Ya Allah kau ampunilah segala salah silap beliau =(

TRAGIS KAN? tak dapat mintak ampun dari emak tak sempat kucup dahi emak disaat2 terakhir beliau ada kat dunia ni. aku berharap sangat readers belog ni ambil ikhtibar ape yg berlaku ke atas kawan aku tu janganlah korang berperangai camni. ibarat dah takde guna nak menyesal. kalau korang tinggal berjauhan dengan family selalulah contact diorang lebih2 lagi yg ada pakwe-makwe tu kan. ramai yg lupakan ibu bapa akibat dari kekasih. ini fakta. BERAPA KALI KITA CALL IBU BAPA KITA BERBANDING KITA CALL KEKASIH? BERAPA KALI KITA UCAP SAYANG PADA IBU BAPA BERBANDING KEKASIH? so selalulah ingat dan mohon maaf dari diorang sebab kita tak tahu bila mereka akan meninggalkan kita kan?

ingatlah setitik air mata ibu bapa, selangkah kaki kita ke neraka.


salam sayang,

94 FAHRIN AHMAD:

Ampuan Awang said...

Alhamdulillah, dik lolly masih berada peringkat yang selamat. kekalkan tahap ini :)

sharamli said...

T___T

hanafijaafar said...

kerana cik lolly dah sound, skarang jugak aku call rumah.

gigi rongak said...

sedih lak baca.. :(

amira's said...

baikkk :) lepasni janji tak nak nakalnakal dah . hihi .

muhamadsufian89 said...

moral of the story family come first. :)

Enchaoz said...

tq lolly share cite ni..

k_Own said...

saya sayang ibu saya !

zool said...

betul tu.. sayangilah ibu bapa sementara ada terutama yang berjauhan tu

Bella_Belly said...

sedeynye! sob..sob :'( erm...saya pown tgl ngan family gak! dulu memang jarang2 call, bz memanjang.sedar2 dh malam, dorang pun dh tido. tapi sejak abah saya tak sihat akhir2 neh, hari2 call. hehehe! ok lah, lepas nih hr2 la call tya khabar, x nak g bz jek:)

mv medi said...

family dulu bru awek ke hape ke. bru bahagia

Aduka said...

the best entry i ever read from ur blog cik lolly..
nice n motivated..
=)

qyqa said...

minta simpang jadi gituh la..
kita manusia memg selalu sgt alpa..

AiDa AzRyN said...

hape2 sekali pun mesti parent diutamakan..:)

iday said...

takutnya kalau tersilap && terkasar bahasa kat Mak Abah,,harus mintak maaf && jangn sakiti ati diorang,,

hargai mereka sementara mereka && kita masih hidup,,

thanks cik Lolly :)

sebelas said...

Tu namenya kejutan budaya tu..ishh!

Bahaya betui kalo dh jadi begitu.

Nadhirah-chan said...

huww *serta merta insaf*

twinkle twinkle said...

mintak dijauhkan dr mcm tu :(

faradeeba said...

moga sy bukan anak yg mcm tuh.
tak nak hidup kt dunia nih tk aman.
yes, family first.
always. :)

maCy said...

nauzubillah. huk3

zuar said...

sedihnye cite ni....tula...bila drg ada, kita tak hargai...bila dh takde mula la jadi mcm2...mintak jauh macam tu..dh la ayah i dah takde...tinggal mak je la skrg..i love my mom..

iedchan said...

sedihnye...takmo jadi macam tuu

Folo u k...:)

oranglidi said...

bagus entri ni.

ardinihumaira said...

:) semoga kita menjadi anak yang solehah

pink said...

sedihnyeeeeee :'(
semoga kita semua sedar :)

MIMIE AIZA said...

sy rindu arwah mak sy :(

acul said...

yap.. btul2.. ingatlah dan hargailah mereka selagi mereka masih ade. sekiranya kita ada wat salah dan silap dan mereka sudah tiada penyesalan itu xkan terpadam.

teringat dl mase arwah abah pergi buat selama2nya tp apakan daya allah lebih menyayangi yer. al fatihah buat arwah abah

mie said...

itu la,
walau di mana kita berada..
ingatlah kedua ibu bapa..

James Buns said...

nasib baik mak gua ada skype!

kah kah kah

Ieqa Swetluv said...

Itulah.. awek/balak boleh dicari, suami/isteri boleh cari ganti, ym/fb boleh je buat banyak kali.. tapi mak/ayah kandung kita tu sekali je ada tau. Jadi selagi mereka masih bernafas, jangan ada niat nak berhenti berbakti pada mereka, nak kurang ajar ke. Dah banyak drama kat TV tunjuk bagi pengajaran, tapi ape pasal manusia ni payah beno nak faham, lekat kat pale otak tu ek.



Sebab itu dalam hidup, parents first. Janganla melawan, derhaka kat mereka. Hidup x aman sebab Allah tak redha..

Misz-sakura said...

sobs sobs, sdeynya cite..='(

YanaMIB said...

sayu bc entry lolly kali ni..smoga jd iktibar pd semua =)

abang ensem said...

Wah... macam ustazah la..

♥CIK SHA♥ said...

ape2 pun dalam hidup ni kite kena dahulukan ibu bapa yg melahirkan kita di dunia ni..

kekaseh kalau hilang boleh digati..ibu bapa kalau hilang takde yg dapat ganti..T_T

AZLIN said...

touching la plak story miss lolly neh..sob sob..

Puteri Iqa Izyan said...

semoga jd pengajaran utk sume..T__T

aLya said...

seb baek bace ni time kat umah..so, parents pon ade kat cinie..
mintak jauh sangat bnd2 cmnie..takot..sbb kita sndiri tak tahu apa perjalanan hidup kita yg ALLAH sediakan :)

SpaQue said...

yup..stuju ngn LOLly..org kite ni bile da xde bru cbuk2 nk hargai..

Entri bes kat sini Top 10 - Perpindahan Pemain Termahal Bola Sepak Dunia | Hari Wilayah 2011

cikCOKLET:) said...

kesiannya =(
*sedey*

betul ckp lolly....kna syg mak ayah lbeh dri segalanya =)

Ujang9897 said...

hurm...SUmpah..saya sayang MAK saya...

Nabiel said...

aduhai...
touching nye..huhuu
pape pn family msti di dahulukan~
klu tak hidup tuh macam2 bnda jadi~

kak nisa said...

bagus entry ni..utk kesedaran buat kita semua..

meo said...

ye, meo pun buat entri ttg ibu ayah juga...

homesick

cikpepel said...

baru je kol :)

Ainee Cumi said...

Eeee tragisnya.. Sebak baca..;((

alinac lover said...

gulp..btoi ka.insaf2 T__T

nina suhaina said...

lepas ni nak call mama tiap2 ari la :(

Arenyss said...

huk2..sedeynye..tak pasal2 jadi macam tu ea..;(

Azmi said...

aku masih ada ayah...ALLAH masih bagi peluang untuk aku melihat muka ayah aku...alhmadulillah

Azmi said...

oleh itu....hargai ibu anda......
paham tak apa aku komen ni??

pak long said...

salam...
moga roh ibuku tenang disana...alfatihah


buat misslolly mekasih atas kisah ni...

ahsfantasy24 said...

i love my mom..
i love my dad..

n i love u too fwen..!
:)

Liquid said...

uhu sedey jek. hargailah ibu bapa kita okeh

HonEyBuNNy said...

sob sob sob...ibu bapa sgt2 pentg daLAM HIDUP...HILANG kekasih xpa..jangan hilang ibu bapa kita...;(tiada gantinya...

mr.syazwan said...

saya


sayang








mak





saya


mak








saya


memang



F
U
U
U
U
Y
O
O
O

=_=

APi said...

manusia selalu alpa..
namun sesal kemudian tiada gunanya..
ingat ingatlah..

Encik Tikus said...

macam entri serius, hmmmm

si para para said...

cedihnya..
memang patut kita ambik iktibar...

bila tak ada baru nak menyesal...hmm

Mr feckry said...

beb kene batang idung sendiri la

HafizRahman.com said...

awek pon tade..cne nak kol awek..haha

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..kesedaran awak masih tinggii..bagus..kekalkan ia

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

rindu mak...

T_T

ChiLaBaey's Spot said...

Entry yang sangat2 berguna untuk remaja sekarang... Ramai sangat yang culture shock bila mendapat kebebasan di luar... Lupa asal usul... Dan ada yang malu untuk katakan kampung mereka sendiri... Mengaku datang dari bandar... Dan macam2 lagi...

Kalau yang ramai adik beradik pun sama juga... Sebab senang sangat nak lepaskan tanggungjawab masing2 pada adik beradik yang lain...

Susah payah ibubapa kita membesarkan anak2 perlu kita ambil ingatan... Jangan sesekali ambil sambil lewa terhadap mereka... Mereka sahaja ibubapa kita di dunia ini... Kurang2 kita manjakan mereka seperti mana kita bermanja dengannye...

Sebenarnye tanggungjawab kita di dunia ini kepada ibubapa sangat2 besar, lagi2 bila mereka sakit kelak... Baru kita tahu siapa anak yang sanggup melangsaikan tanggungjawabnye....

Entry ini juga menjadi ikhtibar untuk diri saya juga... Insyallah.... Thanks Cik Lolly.... :)

bidadarihijau said...

nahhh..tersusuk jugak hatiku...nasib ada kat rumah sekarang..:)

Miecyber said...

Layanlah ibu bapa sebaik mungkin sementara mereka masih hidup...

Rakyat Malaysia baca 2 buku setahun

acul said...

jagelah hati mereka selagi mereka masih ada... :)

Wan Gerrard said...

betul2, ibu bapalah segalanya untuk kita ^_^

EpoLღKunang2 said...

Kalau saya sayang mama 500 kali,
dan kamu cuma 10%.
Cemburu tak sayang? ^^

merahitujambu said...

sy tepon ibu abah dr pagi sampai mlm..dh mlm pon tepon lagi..naik rimas ibu..dia ckp g tido laa aku nk tido x senang..heee xde la gurau jee

kasih ibu sampai ke syurgakan??

ahmad endo said...

aku nak video call ngan mak...tapi aku lupa aku tak ada hp yang canggih...hehehe

SheNn said...

wuwuwu..sy sayang PARENT sy..hukhuk!

Niz said...

ok
terdiam jap baca entri ni
huhu org syg mama org!

s.y.a.r.q said...

mak bapak yang sara dye sampai dapat beljar kat UK tu..
tp dia dah lupakan mak bapak dye..
memang sadis..dah mcm si tanggang..tapi si tanggang lagi tragisla.

NuR 'aQiLaH said...

maaaakkkkkkk.
nak balik.
tamau dok sarawak dah.
HUWAAA........... T___T

~aida~ said...

menyesal dahulu pendapatan,menyesal kemudian tak de guna dah..
eh,jap lagi nak tepon mak la..

akmal said...

tragis betoi la

Fika Rozaidi said...

kesianyyaaa kat mak dia.. sedihlah crite neh. hope kte sume takkan lupa kat our parents k :)

Scya LollitA said...

hmm . cdeyh gak .
tibe2 rase tanak kawennnn .
(ish, macam takde alasan lain je)

Cikbelog said...

Semoga Allah mengampuni dosa2 dia terhadap kedua-dua ibubapanya.

sitihanisahali said...

ish...sedih nye :'(
syurga d bwah telapak kaki ibu..
hargailah ibu bapa kita :)

IronHeart2204 said...

Ps mis lolly

terbace je entry, agak tersentap jiwa kawan .100% kebenaran.

Untung kite skdar melihat, tp orang lain merasai dulu..mybe tuhan ingin kite melihat dahulu (-_-)

gabanMorka said...

ego aku membuatkan aku sukar mengucapkan sayang pada ibubapaku..tapi aku ganti dgn perbuatan aku

Eazy Izzuddin said...

call umah sekarang..
walau mmg stay umah depa hehe

.sweet-ants. said...

sedih! sedih! sedih!
baru nk blk KL sok lps cuti mid term
x mau balik la gini

khairunnisa ♥ said...

misslolly, walaupun jauh. alhamdulillah setakat ni tiap tiap hari call mak ^__^ and walaupun tiap hari, topik sama and cakap lama lama tetap best. oh, mak ayah kekasih saya :) nice entry ^__^

qilamahadi said...

cik lolly
kita sayang mak ayah kiaaa

Admin said...

gua sayang family gua.. huk

Puan Capa said...

tiap2 hari tepon mak!sayang mak!

♥e'in♥ said...

ya Tuhan.. xsanggup nk wat my parents cm2.. =(

JIJI YU said...

muahah sebbek aku ni anak manje..ahaha

soffya cik bulan said...

SDG BEKERJA KERAS DN KERJA LEBIH UTK BAHAGIAKAN MAK...:)

Zawifatul Aziah said...

Ya Allah..sangat memberi keinsafan la citer ni lolly..rs sebak sgt..em jauhkanla perkara ni dr kalangan keluargaku.amin

anyway 1st time drop komen kt lollynye page.nice 2 noe u.n like to read ur entry

-azie suhaimi-

Zawifatul Aziah said...

Ya Allah..sangat memberi keinsafan la citer ni lolly..rs sebak sgt..em jauhkanla perkara ni dr kalangan keluargaku.amin

anyway 1st time drop komen kt lollynye page.nice 2 noe u.n like to read ur entry

-azie suhaimi-

Miss_Yanfie (,")(",) said...

╔══════════════ ೋღ☃ღೋ ══════════════╗
☼ If you have an amazing mother, put this as your status ♥...☼
╚══════════════ ೋღ☃ღೋ ══════════════╝